Ulica zmieni oblicze

Ulicę Piecewską czekają duże zmiany. Już niedługo zostanie wprowadzona strefa „tempo 30”, podniesienie jezdni na przejściach dla pieszych do poziomu chodników, stworzenie małego rynku przed budynkiem handlowym, urządzenie i wyposażenie zielonych skwerów. Takie zmiany proponuje Biuro Rozwoju Gdańska w ramach programu Gdańskie Przestrzenie Lokalne. Celem programu jest poprawa funkcjonalności i estetyki przestrzeni publicznych zlokalizowanych w gdańskich dzielnicach i osiedlach.
Dlatego też wybór lokalizacji do zmiany padł na rejon ul. Piecewskiej w dzielnicy Piecki-Migowo, który według specjalistów z BRG posiada duży potencjał.
– Potencjał historyczno-krajobrazowy związany jest z Dworem Uphagena i jego parkiem, z kolei potencjał społeczny związany jest z Domem Sąsiedzkim i drobnym handlem lokalizującym się pomiędzy zielonym skwerem, a wejściem do sklepu Biedronka – wyjaśnia Edyta Damszel-Turek, dyrektor Biura Rozwoju Gdańska. – Natomiast potencjał rekreacyjny wiąże się z możliwością wprowadzenia nowego zagospodarowania na terenie dawnego parku oraz urządzenia zielonych skwerów wzdłuż ulicy Piecewskiej.
– Urządzenie szeregu przestrzeni zielonych wzdłuż ulicy Piecewskiej, umożliwi powstanie atrakcyjnej przestrzeni lokalnej służącej mieszkańcom – dodaje Agnieszka Rózga-Micewicz, projektantka Biura Rozwoju Gdańska.
Główny kierunek zmian w rejonie ul. Piecewskiej to: ruch pieszy priorytetowy na odcinku od Dworu Uphagena do Domu Sąsiedzkiego Piecki-Migowo.
Co zmieniłoby się w praktyce?
– Wypracowane z mieszkańcami wytyczne to uspokojenie ruchu i wprowadzenie strefy „tempo 30” oraz urządzenie zaproponowanych przejść dla pieszych w formie wyniesionej jezdni do poziomu chodników. Wprowadzenie takich rozwiązań umożliwi mieszkańcom bezpieczne i swobodne poruszanie się pomiędzy zielonymi skwerami wzdłuż ulicy – zaznacza Edyta Damszel-Turek.
Wskazane szczegółowe wytyczne projektowe to:
Urządzenie przestrzeni ulicy z priorytetem dla ruchu pieszego na długości od proponowanego przejścia dla pieszych oznaczonego literą „a” do przejścia „b” w formie strefy uspokojenia ruchu tempo 30; urządzenie zaproponowanych przejść dla pieszych (a, b, c) w formie wyniesionej jezdni do poziomu chodników.
Wykreowanie przestrzeni pieszej w formie „małego rynku” przed wejściem do obiektu handlowego. Preferowane zagospodarowanie np. w formie placyku z uwzględnieniem możliwości prowadzenia drobnego handlu lokalnego.
Urządzenie parku w miejscu działek nr 80/2 i 81/2 będących własnością GMG, z zachowaniem istniejących powiązań pieszych oraz uwzględnieniem tożsamości miejsca związanej z dawnym parkiem Dworu Uphagena.
Urządzenie i wyposażenie zielonych skwerów zlokalizowanych wzdłuż ulicy Piecewskiej.
Maksymalne zachowanie zieleni wysokiej w obrębie przestrzeni lokalnej.
Teren przy ul. Piecewskiej jest jedną z 24 lokalizacji wybranych w dzielnicy urbanistycznej Wrzeszcz w ramach programu Gdańskich Przestrzeni Lokalnych.
W dzielnicy Piecki-Migowo wyznaczono jeszcze trzy inne lokalizacje:
rejon ul. Marusarzówny
rejon ul. Nałkowskiej
rejon ul. Warneńskiej
(a)