Prawidłowa segregacja odpadów bio
Segregacja bioodpadów od podstaw to jeden z kluczowych elementów odpowiedzialnego gospodarowania odpadami, która pozwala na ich efektywne przetwarzanie i ponowne wykorzystanie. Bioodpady, takie jak resztki jedzenia, obierki, fusy z kawy czy skoszona trawa, powinny trafiać do brązowego pojemnika oznaczonego jako bio. Od poniedziałku, 14 października, rusza kolejna edycja kampanii edukacyjnej, która tym razem skupia się właśnie na frakcji bio.
Bioodpady, które trafiają do brązowego pojemnika, zostają przetworzone na kompost, czyli naturalny nawóz organiczny. Jest on cennym materiałem wykorzystywanym w rolnictwie, sadownictwie czy ogrodnictwie, który wzbogaca glebę w składniki odżywcze i poprawia jej strukturę. Kompostowanie jest procesem naturalnie zachodzącym w środowisku.
W przypadku zakładów utylizacyjnych proces kompostowania jest przyspieszany i kontrolowany w nowoczesnych instalacjach komunalnych, co pozwala na szybsze uzyskanie kompostu wysokiej jakości.
Cenny surowiec
Odpady bio stanowią znaczną część wszystkich odpadów komunalnych. Ich odpowiednie przetwarzanie zmniejsza ilość odpadów trafiających do zakładów utylizacyjnych, co przekłada się na mniejsze obciążenie dla środowiska i jest zgodne z gospodarką cyrkularną.
Jak wyjaśnia Krzysztof Cichon, kierownik działu przetwarzania biologicznego w Zakładzie Utylizacyjnym w Gdańsku, niewłaściwa segregacja, czyli mieszanie bioodpadów z innymi odpadami w czarnym pojemniku, prowadzi do ich przetworzenia na stabilizat. Jest to produkt, który nie nadaje się do wykorzystania w rolnictwie ani ogrodnictwie, jedynie może być składowany.
Ważne jest, abyśmy byli świadomi, co dokładnie wyrzucamy do brązowego pojemnika na bioodpady – mówi Olga Goitowska, dyrektor Wydziału Gospodarki Komunalnej. – Do bioodpadów zaliczają się resztki owoców i warzyw, skórki, fusy z kawy, a także odpady roślinne, takie jak trawa czy liście. Z drugiej strony, musimy unikać wrzucania do tego pojemnika kości zwierząt i surowego mięsa oraz wszelkich odpadów z tworzyw sztucznych, metalu czy wspomnianego szkła. Te materiały mogą skomplikować proces kompostowania i zanieczyścić cenny kompost – dodaje.
Odpady bio bez zanieczyszczeń
Segregując odpowiednio bioodpady, redukujemy ilość odpadów trafiających na składowiska. Kompost powstały z czystych odpadów bio jest wolny od zanieczyszczeń i może być wykorzystywany do nawożenia gleb. Kompostowanie bioodpadów zmniejsza zapotrzebowanie na sztuczne nawozy, które są produkowane z surowców nieodnawialnych.
Wrzucaj bez worka
Wiele osób przyzwyczajonych jest do wyrzucania różnych rodzajów odpadów w plastikowych workach. Po ich napełnieniu często wyrzucane są one wraz z zawartością do pojemników ustawionych w miejscach gromadzenia odpadów. W przypadku odpadów bio nie jest to właściwy sposób postępowania. Odpady biodegradowalne są materiałami organicznymi, które pod wpływem działania różnych czynników mogą rozłożyć się i przekształcić w wartościowy kompost. Obecność plastiku w tej frakcji jest niewskazana, bo zaburza lub wręcz uniemożliwia właściwy przebieg procesu kompostowania. Odpady biodegradowalne, które są umieszczone w workach, często zamykane są szczelnie, co sprzyja procesom beztlenowym takim jak fermentacja. To z kolei utrudnia prawidłowy recykling tej frakcji i może powodować powstawanie gazowych produktów ubocznych, takich jak metan.
Kompostowalne tak, biodegradowalne nie
Najlepiej po prostu opróżnić plastikowy worek, wyrzucając odpady bio do brązowego pojemnika, a pusty worek wyrzucić do pojemnika na odpady resztkowe. Jeśli już musimy wrzucać odpady kuchenne w workach, to róbmy to w tych kompostowalnych. Pamiętajmy, że worki kompostowalne to nie to samo co torby biodegradowalne. Te ostatnie niestety nie rozkładają się do końca, często ulegając jedynie fragmentacji na mniejsze kawałki. To prowadzi do powstania mikroplastiku, który może przedostać się do gleby, czy wód gruntowych, zagrażając naszemu środowisku. Ponadto, worki biodegradowalne często są wykonane z tworzyw sztucznych, które są mieszane z biodegradowalnymi dodatkami. Ten rodzaj mieszanki utrudnia proces recyklingu i może prowadzić do obniżenia jakości produktu końcowego, jakim jest kompost czy środek poprawiający właściwości gleby.
Dlatego zachęcamy do korzystania z worków kompostowalnych często oznaczonych m.in. normą EN 13432. Worki kompostowalne są specjalnie zaprojektowane do rozkładania się w naturalnych warunkach, takich jak kompostowniki domowe czy kompostownie przemysłowe w zakładach komunalnych. Są wykonane z materiałów organicznych, takich jak m.in. skrobia z kukurydzy, celuloza czy trzcina cukrowa, które mogą być bezpiecznie przetwarzane i stanowią surowiec do produkcji kompostu wykorzystywanego w ogrodnictwie i rolnictwie.
A może własny kompost?
Niezwykle cenną praktyką jest samodzielne kompostowanie. Każdy, kto ma taką możliwość, powinien rozważyć założenie własnej minikompostowni. To świetna propozycja dla wszystkich, którzy dysponują przydomowym ogródkiem lub inną nadającą się do tego celu przestrzenią. Odpady bio z powodzeniem mogą być wykorzystane do produkcji własnego kompostu, który wykorzystamy w ogrodzie, użyźniając glebę i zastępując sztuczne nawozy. W ten sposób przyczynimy się też do zmniejszenia ilość wyrzucanych bio odpadów.
mat. prasowe
fot.gdansk.pl